Jesteś tutaj: Home > Prawo > Zielona karta

Zielona karta

Jeśli chcesz wyjechać do Stanów Zjednoczonych, musisz mieć tak zwaną zieloną kartę, a więc być rezydentem w USA. Nie jest to prawo każdego, kto tylko zechce, ale pewnego rodzaju przywilej. Jeśli chcesz normalnie i legalnie pracować oraz mieszkać w Stanach Zjednoczonych, musisz mieć zieloną kartę na stałe, czyli mieć status stałego rezydenta, a po przekroczeniu pewnego czasu możesz zostać już pełnoprawnym obywatelem Stanów Zjednoczonych. Proces, w którym uzyskujesz obywatelstwo amerykańskie to proces tak zwanej naturalizacji. Osoby, które mają zieloną kartę, czyli osoby, które mają stałą rezydencję w Stanach zjednoczonych, mają zachowane większość praw normalnych obywateli. Jeśli masz już zieloną kartę ale chcesz starać się o obywatelstwo Stanów Zjednoczonych, powinieneś wyrazić gotowość do złożenia przysięgi lojalności wobec USA i wyrzeczenia się lojalności do innego kraju. Jeśli posiadasz zieloną kartę, możesz złożyć wniosek o wizę dla swojego męża albo dla swojej żony, która została w twoim kraju.

Tagi: , ,

Comments are closed.